Project! Weg met psychiatrie!

Rode Neuzen Actie

De termen psychiatrie en psychiatrische instelling klinken voor jongeren zeer angstaanjagend. De connotatie is zeer negatief. Daarom gaat Kinderen Goedgekeurd, een cultuurplatform voor en door kinderen, op zoek naar een nieuwe, positieve naam. Naar aanleiding van de Rode Neuzen Actie lanceren we een oproep naar scholen, jeugdbewegingen en kinderziekenhuizen voor het vinden van een positieve naam voor psychiatrie.

Deelnemen aan deze actie is niet meer mogelijk. Maar u kan nog steeds de educatieve lesmap downloaden. Download onze educatieve lesmap rond psychiatrie

Bekijk hier onze nieuwe positieve naam rond psychiatrie.

Weg met psychiatrie!

Kinderen zoeken positieve naam voor psychiatrische instelling

Buggenhout – 23/11/2016 – Een psychiatrische instelling is geen donkere, enge plek. Maar zo klinkt het wel voor jongeren. Daarom lanceert Kinderen Goedgekeurd, het cultuurplatform voor en door kinderen, een zoektocht naar een nieuwe, positieve benaming. Kinderen tussen 10 en 12 jaar kunnen via scholen, jeugdbewegingen, kinderziekenhuizen en andere organisaties suggesties lanceren. En zo het taboe rond psychiatrie opnieuw een klein beetje verlichten.

Veel jongeren zien een psychiatrische instelling als een enge plaats en blijven er liever zo ver mogelijk vandaan. Ook Jorien, lid van Kinderen Goedgekeurd, leeft in angst voor de psychiatrie. Het 19-jarige meisje groeide op in een complexe, familiale situatie. Haar autisme maakte sociale contacten met andere leerlingen erg moeilijk en dat laat zijn sporen na. Jorien moet worden opgenomen in een psychiatrische instelling, maar durft de stap niet te zetten. Uit angst voor negatieve reacties en uit schrik voor de psychiatrie zelf.

Concreet

Het verhaal van Jorien is de aanleiding van de oproep van Kinderen Goedgekeurd. De negatieve bijklank van alles wat met psychiatrie te maken heeft, zorgt voor angst en vooroordelen bij de jongeren. Een nieuwe, creatieve benaming kan daar paal en perk aan stellen.

Concreet roept Kinderen Goedgekeurd scholen, jeugdbewegingen en kinderziekenhuizen op om met kinderen tussen 10 en 12 jaar een nieuwe naam te zoeken. De voorstellen moeten het positieve aspect van psychiatrie en psychiatrische instellingen in de verf zetten.

Iedereen met een leuk voorstel, kan terecht op www.kinderengoedgekeurd.be Wie weet wordt jouw naam wel uitgeroepen tot het nieuwe woord voor psychiatrie. Op de website vinden alle deelnemers een kant-en-klaar lespakket met praktische tips en tricks. Zo kan het brandstormen met de kinderen meteen beginnen.

 

Eigen liedje

Uit alle inzendingen kiest een kinderjury de beste naam. Die zal verspreid worden naar alle psychiatrische instellingen, scholen en jeugdbewegingen. En dat is nog niet alles: Kinderen Goedgekeurd zal een volledig lied wijden aan de nieuwe naam. De actie wordt onder andere ondersteund door de gemeente Buggenhout.

Rode Neuzen Dag

De oproep komt niet uit de lucht vallen. De Rode Neuzen Actie van Medialaan staat dit jaar helemaal in het teken van kinderen met psychische problemen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de jongeren zich schaamt over zijn problemen en er niet over wil praten. Hoog tijd dus om er iets aan te doen.

 

Contact voor de pers

Meer vragen over deze actie? Het Team van Kinderen Goedgekeurd helpt je graag:

info@kinderengoedgekeurd.be of +32 (0)3 284 50 26

Bezoek ons op Facebook!